Krijg meer grip op de was met deze 9 tips.

Liefde voor je was verandert je leven | 9 tips

Je komt er niet onderuit. Als je kleren draagt, heb je te maken met de was. Het doen van de was is een van de taken in je huishouden die dagelijks terugkomt. 

Je hebt een drukke baan, een gezellig sociaal leven en een dynamisch huishouden. En dan wil je natuurijk ook nog sporten. Heel wat ballen om in de lucht te houden. Door de drukte loopt het doen van de was als snel spaak en voor je het weet loop je achter de feiten aan. Het doen van de was is een blijvend gevecht geworden dat er iedere week is, week in en week uit. En dat zorgt voor stress. En die stress is schadelijker dan je zou denken. Uit een Amerikaans onderzoek onder werkende vrouwen blijkt dat het huishouden draaiende houden een grotere veroorzaker is van stress dan het werk. Tijd dus om jezelf goed te organiseren.

Stel je voor: je komt thuis en de was is bij. De kleren liggen in de kast voor het uitkiezen en ruiken heerlijk fris. Dat klinkt heerlijk toch? Met een beetje liefde voor de was en wat tips wordt het bijhouden van de was een feestje en makkelijk vol te houden. De was kan je namelijk ook veel positieve energie opleveren. Heb jij je al eens slechter gevoeld nadat de was weer op orde was? Nee, precies, het geeft je een voldaan gevoel. Zo wordt de was een bron van positieve energie. Klinkt heerlijk, en met de volgende 9 tips is dat ook voor jou weggelegd. Kom je er zelf niet uit dan beveel ik je van harte de laatste tip aan.  

1. Vaste dag

Doe de was op een vaste dag. Uit onderzoek blijkt dat als je een moment koppelt aan je intentie dat de kans veel groter is dat je het ook echt doet. Dus bijvoorbeeld op maandagochtend doe ik de was. Je zult zien dat je soms op zondagavond alvast de was doet of anders niet langer dan tot dinsdag de was uitstelt.

2. Voldoende wasmanden 

Zorg dat je voldoende wasmanden hebt. Minimaal drie: handig voor als je de was gaat sorteren, draaien en gaat vouwen. En je voorkomt een groeiende stapel ongevouwen kleding, omdat de wasmand al weer in gebruik is voor de volgende was.

3. Fijne wasmachine

Zorg voor een fijne wasmachine. Eentje met voldoende inhoud en de wasprogramma’s die je nodig hebt. Die handwas die je opspaart en uitstelt is zonde van die mooie kleren die je daardoor nauwelijks draagt. Een goede wasmachine neemt dit met liefde van je over. 

4. Makkelijk drogen

Zorg ervoor dat je de was goed kan drogen. Heb je geen plek in huis waar jouw was met één dag kan drogen? Investeer dan in een een droger. Kijk ook naar het vermogen van je wasmachine, je zult je verbazen hoe veel verschil er zit in de natheid van de was die uit de machine komt. Dit scheelt je veel tijd of kosten in het drogen van de was.

5. Wasruimte

Zorg voor een fijne plek om de was te doen. Als je er ruimte voor hebt, richt dan een hoekje of kamer in voor je was. Laat de strijkplank open staan zodat je eenvoudig en snel je was kunt vouwen. Zo kun je meteen aan de slag en kun je gemakkelijk tussendoor je was doen. 

6. Iedere dag vijf minuten

Doe iedere dag vijf minuten iets aan je was. Zo blijf je automatisch bij. Let op: als je eenmaal begonnen bent is het fijn en ga je waarschijnlijk langer door.

7. Creëer je eigen zenmoment

Als je bezig bent met het vouwen of strijken van de was kun je je gedachten laten gaan. Trek je even terug om de was te doen. Het geeft je een voldaan gevoel en je zult zien dat het een andere kijk geeft op wat er speelt. 

8. Stok achter de deur 

Teveel kleding zorgt ervoor dat er geen noodzaak is om op tijd de was te draaien of te vouwen. Zorg voor een goede balans. Twee weken voorraad aan sokken en ondergoed is een mooie richtlijn.

9. Uitbesteden 

De was doen kan veel tijd en aandacht van je vragen. En dus stress veroorzaken als je het niet onder controle hebt. Net zoals het poetsen van je huis kun je er ook voor kiezen om iemand jouw was te laten vouwen en strijken. Als je meeneemt hoeveel stress het je kan besparen is het de investering misschien wel meer dan waard.

Investeren in je was kan je dus veel opleveren. Van stress naar positieve energie. Het is als dubbel verdienen als je gaat werken. Je verdient geld én omdat je aan het werk bent, geef je bovendien geen geld uit. Als je de was niet onder controle hebt en laat versloffen kost het je veel energie door de stress die het veroorzaakt. Tijd om met meer liefde naar je was te kijken. Liefdevol uitbesteden is daar een vorm van.

Ervaar jij ook veel stress in het draaiende houden van je huishouden? Verlang jij naar een opgeruimd en fijn georganiseerd huishouden? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met mij op. Ik kijk graag met je mee. 

 

Word lid van de Ruimte in je Ruimte community op Facebook en deel je resultaat en ervaringen. 

Wekelijks een leuke opruimopdracht ontvangen en aan het denken gezet worden? Schrijf je dan nu in voor Ruimte voor inspiratie


Dorien

Ontvang leuke opdrachten en blogs die je inspireren om op te ruimen en te ontspullen. Let op: opruimen en ontspullen is leuk en geeft je energie. Het zet je in beweging en geeft je een heerlijk gevoel. Er wordt zorgvuldig omgegaan met je gegevens: Privacyverklaring.Dorien

Dorien Man

Ik ben Dorien en met Ruimte in je Ruimte help ik jou bij het opruimen, ontspullen en het moeiteloos onderhouden van de ruimtes in jouw huis, zodat er blijvend ruimte ontstaat voor positieve energie. Ruimte maken is dé eerste stap naar een positief en betekenisvol leven.

      

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met mij op en dan bespreken we de mogelijkheden. Ik kijk graag met je mee.