Als er iets is wat ik vaak hoor dan is het wel dat de foto’s zich opstapelen. Er kortom als een berg tegen opgezien wordt om ermee aan de slag te gaan. En dat is heel erg zonde.

Ruimte maken voor foto's

Als er iets is wat ik vaak hoor dan is het dat de foto’s zich opstapelen. Door de stapels wordt er tegen opgezien om aan de slag te gaan. En dat is zo zonde. Foto's verdwijnen ongebruikt in de stapels met foto's. 

Het zorgt voor een beer van een to do in je hoofd. Bovendien kan het uitzoeken van je foto's je juist helpen om ruimte te maken voor nieuwe energie. Over ruimte in je ruimte gesproken. Zodra de boel gestagneerd is wordt er ook veel minder gedaan met de foto’s die worden gemaakt. En dat is jammer: ruimte voor je foto’s maakt je blij. Toen ik in 2015 ging ontspullen volgens de Mari Kondo methode, ging ik ook aan de slag met mijn foto’s. Het heeft me misschien wel het meeste gebracht. 

Haal die to do uit je hoofd 

Door het ontspullen van mijn foto’s haalde ik die enorme to do uit mijn hoofd. Door de overgang naar digitale fotografie was ik bijven steken in 2002. In 2004 studeerde ik een half jaar in Zweden en reisde ik nogal wat af in Europa. Met als resultaat een doos vol geprinte foto’s van mijn camera en een digitale map vol met foto’s van mijn reisgenoten. Doordat ik niet wist wat ik ermee aan moest stagneerde de boel. Vervolgens deed ik ook niks met de foto’s van de jaren erna. Ook al hadden we later zelf ook een digitale camera. Gek hoe dat werkt. Zodra de boel blokkeert je de stapel foto's alleen maar verder op laat lopen. Omdat je er vorig jaar niet aan toe bent gekomen er dan dit jaar ook niet aan begint. Je maakt het daarmee alleen maar groter. In mijn geval waren het de geprinte foto’s. Anderen stoppen ermee omdat de computer niet mee werkt of door relationele veranderingen. Er is maar één manier om het op te lossen en dat is er weer aan beginnen. Het hoeft niet meteen af. 

Hoofdstukken afsluiten 

Het uitzoeken van mijn foto’s was een enorme klus. Zodra ik eraan begonnen was, was het echter vooral heel erg leuk. Ik haalde er heel veel plezier uit en had vaak een dikke glimlach op mijn gezicht. Door het allemaal nog een keer mee te maken sloot ik die mooie hoofdstukken af en kwam er ruimte voor mooie nieuwe herinneringen. En ja, soms was het ook lastig om foto’s terug te zien. Er zijn altijd periodes waarin je minder in je vel zit en dat zie je ook terug. Het was erg fijn om er met meer afstand naar te kijken en ook die hoofdstukken af te sluiten. Vanuit een ander perspectief met meer mildheid naar mezelf en anderen. Soms drukte ik simpelweg op de delete knop. En toen ik daar mee klaar was kwam er heel veel ruimte in mijn hoofd vrij voor nieuwe energie.  

Maak een fotoplan en gebruik je foto's 

Wat ik ook deed was nadenken over hoe ik eigenlijk wilde omgaan met mijn foto’s. Ik kwam erachter dat ik helemaal niet van iedere reis een apart fotoalbum wil. Ik heb veel gereisd en ben dat ook in de toekomst van plan. Het liefst meerdere keren per jaar. Ik wil echter niet als ik 70 ben meer dan veertig fotoalbums bezitten. Ook wil ik niet van ieder jaar een fotoalbum om dezelfde reden en dus maakte ik een ander plan voor mezelf en dat scheelde dan ook weer in mijn to do lijst. Ik koos daarnaast een aantal foto’s uit die ik mooi vond of die staan voor iets waar ik blij van word en die hebben sindsdien een mooi plekje in mijn huis.

En nu ben ik weer toe aan het ontspullen van mijn foto’s. In april werd Julian geboren en nu zit ik dus met heel veel foto’s die natuurlijk allemaal even mooi zijn. En toch ga ik eraan beginnen. Ik ga ze uitzoeken, er nog een keer van genieten en een plan maken over hoe ik met zijn foto’s om ga. Doe je met me mee? 

Reactie achterlaten is leuk!

 

Wekelijks een leuke opruimopdracht ontvangen en aan het denken gezet worden? Schrijf je dan nu in voor Ruimte voor inspiratie.

 


Dorien

Ontvang leuke opdrachten en blogs die je inspireren om op te ruimen en te ontspullen. Let op: opruimen en ontspullen is leuk en geeft je energie. Het zet je in beweging en geeft je een heerlijk gevoel. Er wordt zorgvuldig omgegaan met je gegevens: Privacyverklaring.Dorien

Dorien Man

Ik ben Dorien en met Ruimte in je Ruimte help ik jou bij het opruimen, ontspullen en het moeiteloos onderhouden van de ruimtes in jouw huis, zodat er blijvend ruimte ontstaat voor positieve energie. Ruimte maken is dé eerste stap naar een positief en betekenisvol leven.

      

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met mij op en dan bespreken we de mogelijkheden. Ik kijk graag met je mee.