Ik hoor regelmatig dat iemand zelf wel kan opruimen maar de anderen in huis zich er niet aan houden. Of dat men wil beginnen maar die anderen dan wel mee moeten willen doen.

Ruimte voor de ander

Er is soms niets grappigers dan de irritatie tussen twee mensen die bij elkaar in huis wonen. Die dynamiek tussen twee geliefden zoals in de film ‘What Happens in Vegas' blijft hilarisch. 

Je lost het op door de boel samen te organiseren of het in ieder geval samen eens te zijn over de organisatie.

Ik hoor regelmatig dat iemand zelf wel kan opruimen maar de anderen in huis zich er niet aan houden. Of dat men wil beginnen maar die anderen dan wel mee moeten willen doen. En dat klopt. En ook weer niet. Regelmatig gaat het mis omdat jij misschien wel bedacht hebt hoe de boel georganiseerd hoort te zijn, maar je de ander(en) dat niet uitgelegd hebt. Of dat je een systeem hebt bedacht wat voor de ander helemaal niet werkt. 

Begrijp de verschillen 

Iedereen is anders en zo ook je partner, misschien wel een tegenpool op dit vlak. Ik ben rommelig in de zin dat ik niet altijd alles meteen terug leg op zijn plek. Mijn partner houdt van opgeruimd in het zicht en maakt graag rommel in de kast. Of iets daar op zijn plek ligt vindt hij minder interessant. En ik haak af met opruimen als ik spullen niet op een specifieke plek terug kan leggen. Ik moet dan namelijk eerst de kast opruimen en dat is dan weer zo'n berg. Zie daar de vicieuze cirkel. Oplossing? Die is simpel. Ik heb alles een plek gegeven en mijn man het belang ervan uitgelegd. Ik houd de boel in het zicht netjes en hij legt de spullen op de door mij gekozen plek. 

Ruimte voor de ander 

Soms is het makkelijker je te organiseren rond een gewoonte, dan de gewoonte af te leren. Ongeveer de helft van de mensen gooit nou eenmaal het liefst de gedragen kleding op de grond waar de kleding uitgedaan wordt. Een wasmand op armlengte afstand neerzetten zal je meer opleveren dan de gewoonte proberen uit te bannen. Nog zoiets is het neerploffen van spullen als je thuiskomt. Zorg dat daar ruimte voor is. Zo komen de sportspullen van mijn man nou eenmaal terecht in de extra kamer. Ik liet het onderste vak van de inbouwkast leeg, zodat hij daar zijn sport spullen neer kan ploffen. Lekker zonder vaste plek. En dat werkt prima. Ligt er een keer iets voor de kast dan stop ik het er gewoon bij.

Ruimte voor humor 

Stop met elkaar belerend wijzen op de rommel. Als iets energie lekt dan is het dat wel. Ik kwam een keer thuis en toen stond het schoenenrek midden in de woonkamer. Ik belde half in paniek mijn man op om te vragen of er soms muizen waren. Waarop hij doodleuk zei: “als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mohammed.” Blijkbaar liet ik nogal structureel mijn schoenen slingeren in de woonkamer. Briljant signaal en sindsdien is het opgelost. Ik was me er niet eens van bewust. 

Ruimte maak je voor jezelf 

Soms loont het om iets van een ander op te ruimen omdat je dat zelf fijn vindt. Zo heb ik een tik met de glazen. Precies, allemaal een eigen plek. Ik begrijp dat dat veel meer over mij zegt dan over mijn partner en dus zet ik ze met plezier even goed. En om nog even terug te komen op het schoenen voorbeeld. Als ik opruim zet ik altijd zijn schoenen terug op de juiste plek. Geen moeite, hij heeft namelijk ook niet in de gaten dat hij ze laat slingeren! Grote kans dat dat waar je je aan irriteert bij de ander, iets is waar je jezelf ook schuldig aan maakt. En er is een grote kans dat de anderen ook regelmatig wat voor jouw opruimen zonder dat jij dat in de gaten hebt.

Kijk eens waar je wellicht meer rekening kan houden met elkaars voorkeuren en gekke gewoontes. Doorgrond de patronen die elkaar tegenwerken. Geef humor een kans om de verschillen op te lossen of simpelweg te accepteren.

Reactie achterlaten is leuk!

 

Wekelijks een leuke opruimopdracht ontvangen en aan het denken gezet worden? Schrijf je dan nu in voor Ruimte voor inspiratie.

 

 


Dorien

Ontvang leuke opdrachten en blogs die je inspireren om op te ruimen en te ontspullen. Let op: opruimen en ontspullen is leuk en geeft je energie. Het zet je in beweging en geeft je een heerlijk gevoel. Er wordt zorgvuldig omgegaan met je gegevens: Privacyverklaring.Dorien

Dorien Man

Ik ben Dorien en met Ruimte in je Ruimte help ik jou bij het opruimen, ontspullen en het moeiteloos onderhouden van de ruimtes in jouw huis, zodat er blijvend ruimte ontstaat voor positieve energie. Ruimte maken is dé eerste stap naar een positief en betekenisvol leven.

      

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met mij op en dan bespreken we de mogelijkheden. Ik kijk graag met je mee.